неделя, 25 март 2012 г.

Какво трябва да знаем, когато купуваме парцел за строителство на къща?

Построяването на собствен дом може да се превърне в истинска авантюра, свързана с неочаквани обрати, предварително създадени впечатления, завишени очаквания. За избегнете моментите на несигурност и демотивация, ето няколко основни правила, които могат да Ви бъдат от полза.







Правило първо – Опознайте терена

Когато сте решили да купите парцел, върху който да построите бъдещия си дом обикновено има два варианта – имате предварителна представа как искате да изглежда дома Ви или търсите терен и след това избирате архитектурния стил. И двете ситуации имат своите предимства и своите недостатъци. Ако твърде рано сте конкретизирали идейния проект, то вероятно ще Ви бъде доста трудно да откриете подходящото място за строителство – няма как да промените ландшафта според представите си, това, което може да измените е самия проект. Помнете, че конфигурацията на стаите, разположението на прозорците, мястото на алеите, както и другите архитектурни детайли често са повлияни пряко от спецификата на земята.
Примери за това как земята е вдъхновила дизайна на дадена сграда е къщата Fаllingwater на Франк Лойд Райт, която е позиционирана върху скалиста местност в непосредствена близост до водопад, както и прозрачната къща Farnsworth House на Мийс ван дер Рое, която изглежда така сякаш се носи над зелената поляна. Дали, ако бъдат разменени местата на двете къщи въздействието им щеше да бъде същото? Вероятно не.
Дали ще заложите на място в предградията или на склон до морския бряг, ландшафтът ще даде своето отражение – затова “вслушайте” се в заобикалящата среда – тя ще Ви подскаже идеи.
Правило две – Помислете за дизайна

Веднъж след като сте се спрели на конкретен парцел, добре е да прекарате известно време на него, за да го опознаете. Разходете се по цялата му дължина и ширина. Отговорите на следните въпроси ще Ви дадат ориентир.
- Какви са главните особености на парцела? Горист и зелен ли е той или скалист и сив? Променят ли се цветовете на ландшафта със сезоните? Има ли наоколо материали като дърво, камък и т.н., които възнамерявате да включите в архитектурата и дизайна на бъдещия си дом?
- Какъв е преобладаващият архитектурен стил на околните къщи? Ще се впише ли в този контекст Вашата къща?
- Има ли улица или шосе на близо? Къщата трябва ли да бъде с лице към тях или не?
- Къде може да бъде проектирана алея за колите, така че те да бъдат маневрени?
- В коя част са най-впечатляващите гледки? Откъде изгрява и залязва слънцето? Кои гледки желаете да виждате от дневната зона, кухнята, спалните? Къде да бъдат предвидени прозорците и вратите?
- Ако сте в хладен и ветровит район, до каква степен южното изложение е важно за Вас?
- Равен ли е парцелът или има денивелация?
Преди да вземете крайно решение относно закупуването на имота, препоръчително е да помислите и за техническите детайли.
Правило три – Бъдете практични, когато планирате новия си дом

Колкото по-ясна представа придобивате за бъдещата си къща, толкова повече идва моментът да се консултирате с експерт, който да даде препоръки относно законовите уредби, необходимите разрешителни, както и дали това, което си представяте може да бъде осъществено при конкретната ситуация.
Въпросите, които трябва да зададете:
- Какъв тип е почвата на терена? Има ли наоколо фабрики и производства, които замърсяват околната среда, въздуха, водите?
- Стабилен ли е теренът? Има ли наоколо разломи и случват ли се земетресения или свлачища?
- Какъв е дренажът на парцела? Има ли близо разположени реки с опасност от преливане?
- Фактор ли е шумът? Има ли наблизо летище, магистрала или жп линия?
Зониране, закони за строителство и други
Зонирането е важен въпрос, който трябва да проучите предварително. В противен случай може да се окаже, че след пет години земята наоколо ще бъде изцяло застроена или да бъде изграден път точно до Вашия дом.
- Законите за строителство ще определят важни черти на новата Ви къща – колко близо може да бъде тя до пътя, реката, езерото и т.н. Какво трябва да бъде отстоянието между нея и останалите сгради? Какъв процент от площта може да бъде застроена и какъв тип строителство е разрешено?
- Не по малко важен е въпросът с разрешителните за прокарване на електричество, водна инсталация, телефонни постове и т.н. В случай че няма изградена водна инсталация наблизо, в която може да се включите, предварително трябва да се информирате къде точно може да разположите септична яма.
В някои от случаите вероятно ще бъдете изкушени от ниската цена на някои терени и ще пожелаете да ги купите бързо. Но помнете, обикновено ниската стойност на терена означава високи строителни разходи, за да бъде въведен в необходимото състояние. Има изключения, но като цяло правилото е, че цената на парцела трябва да е между 20-25 % от стойността на целия проект.

Няма коментари:

Публикуване на коментар