неделя, 25 март 2012 г.

Какво трябва да знаем за замяната на съсобствени недвижими имоти?







Съгласно чл. 222 и чл. 223 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с договора за замяна страните се задължават да си прехвърлят взаимно собствеността върху вещи (движими или недвижими), както и други права.
Правилата за продажбата се прилагат съответно и при замяната. При тази сделка всеки от заменителите се смята за продавач на това, което дава, и за купувач на това, което получава.
При замяната на недвижими имоти съгласно чл. 18 от ЗЗД е задължителна нотариалната форма на този вид сделки.
Може сделката за замяна да се сключи с предварителен писмен договор на основание чл. 19 от ЗЗД. При този вид договор не се създават прехвърлителни права, а страните само уточняват съдържанието, правата и задълженията си по бъдещата окончателна сделка при нотариалната форма. Предварителният договор дава възможност на страните да поискат сключването на окончателен договор по съдебен ред, съгласно чл. 297 от Гражданския процесуален кодекс. При тази процесуална форма решението на съда има силата на окончателен договор.
Когато сделката за замяна на собствено жилище се сключва, следва съгласно изискванията на чл. 33 от Закона за собствеността, всички собственици, независимо от размера на идеалните им част от съсобствеността на подлежащия на замяна имот, да дадат съгласие за извършване на сделката за замяна на съответния съсобствен имот. В случая законът задължава да се представи пред нотариуса писмено доказателство, че е предложена на другите съсобственици замяна и те са дали съгласие с нотариално заверени подписи, че са съгласни да се извърши замяна.
Ако не се получи съгласието на съсобствениците за извършване на сделката, същата не може да бъде осъществена.
Когато не се получи съгласие от съсобствениците на недвижимия имот за замяна за съсобственика, остава единствената възможност да се поиска делба на недвижимия имот по съдебен ред, съгласно изискванията на чл. 278 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). При съдебната процедура за делба на съсобствен недвижим имот, ако не се постигне съгласие между страните относно предоставянето на един от съсобствениците на недвижимия съсобствен имот, последният се изнася за публична продан. Когато имотът се изнася като неподеляем на публична продан, всеки от съ-делителите в делбата може да го изкупи при условията на чл. 389, ал. 2 от ГПК, като заяви, че желае да изкупи имота по най-високата предложена цена в публичната продан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар