неделя, 25 март 2012 г.

Как да повишим цената на апартамента си?

Отдаването на апартамент или къща под наем е сериозен бизнес

и затова към него трябва да се подходи по същия начин.

Ползвайки услугите на агенции по недвижими имоти, вие можете да си намерите наематели без особени усилия, но ще трябва да заплатите съответната комисионна.

Част от агенциите, както споменахме преди около месец, вече печелят дори и от организирането на оглед в жилището ви, като сумата варира от 5 до 15 лв.

Но какво можем да направим (като подобрения) в апартамента, ако желаем да получим по-висок наем?

1. Боядисване и/или смяна на тапетите - една от най-евтините екстри, с които можете да започнете. Външния вид на жилището е един от елементите, които веднага влизат в обозрението на наемателите. Практиката показва, че "освежени" жилища се наемат по-бързо и при по-висока цена.

2. Поставянето на климатик - по този начин апартаментът ви ще е с една звезда повече отпреди. Една от най-големите компании за подобни услуги - Булклима, дори ви предлага калкулатор, за да се ориентирате за търсения продукт.

Климатикът трябва да е съобразен с някои изисквания, като големина и кубатура на отопляваното помещение. От финансова гледна точка няма смисъл да слагате прекалено мощен климатик в твърде малка стая. Добре е да се консултирате и със специалисти.

3. Поставянето на дограма и изолация - Смяната на старата дограма с нова неизменно ще повиши цената на жилището ви. Това е една от инвестициите, които със сигурност се избиват и това ще усетите почти веднага от сметките за отоплпение. Други предимства са шумоизолацията, като тишаната и спокойствието често се търси от наемателите.

4. Включване на кабелна телевизия и интернет - общата им стойност е около 50 лв., които, разбира се, ще се плащат от бъдещите наематели. В съвременния живот и напрегнато ежедневие почти е сигурно, че всеки наемател ще зададе въпроса за телевизия и интернет, липсата на които могат дори да доведат до отказ от наемане на жилището.

5. Поставяне на плочки и паркет - С този си жест определено ще впечатлите женската част, дошла на оглед. Освен естетически предимства, последните ще подобрят изолационните и шумоизолиращите свойства на жилищата. Поддръжката също е значително по-лесна.

6. Освежаване на баня и WC - Течовете от душ, казанче и мивки повишават сметката ви за вода и правят апартамента ви по-неконфортен. Това е едно от местата, където бъдещите наематели първо искат да надникнат и си правят изводи за това какво могат да очакват от вас, като хазяин, както и какви са били предишните обитатели на жилищата.

7. Обзавеждане - трябва да се има предвид, че наличието на печка, пералня, хладилник, телевизор и др. повишават цената на наема с около 10-15%. Би било жалко да направите апартамента си хубав и да не осигурите всички "гъделчета" на наемателите.

8. Външна врата - Къщата е вашата крепост, тъй че не пестете средства при избора на врата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар