неделя, 25 март 2012 г.

Съвети при покупка на имоти ново строителство

Когато купувате имот "на зелено" е много важно внимателно да прочетете договора, който ще подпишете със строителния предприемач, като от особена важност е да се консултирате с адвокат.
В противен случай рискувате да се препънете в подводните камъни на един добре обмислен и хитро проектиран договор, който да ви постави в слабата позиция на пасивен наблюдател при неизпълнение на поетите ангажименти по отношение на срокове и съдържание.
Не забравяйте, че строителят сключва подобен договор с много купувачи и в този аспект не е пощадил средства и усилия да го направи такъв, който защитава изцяло неговите интереси, или поне максимално.
Добрата новина в това отношение е, че с развитието на пазара на недвижими имоти през последните няколко години и бума в строителството, все повече от родните строители осъзнаха, че трябва да се придържат към европейските норми и стандарти, за да задържат своите позиции и да не бъдат изхвърлени от бизнеса. Лошият имидж е нещото, което най-трудно се преодолява, след като веднъж е придобит.
За щастие, времената, когато продажбите на зелено приключваха просто с изкоп, са вече отживелица, а хората се доверяват на строители с доказана история и стабилна подкрепа от сериозна финансова институция.
Хитринките при строителите обаче продължават, макар и в друго измерение. Най-лошото, което може да ви се случи, ако добре сте направили предварителната си проверка, е да бъде забавен крайният срок на завършване на вашето жилище, което също би било доста неприятно и финансово скъпо, или да не получите това, което сте очаквали.
Добре е да се вгледате какви неустойки са предвидени за строителя при неспазване на поетите като ангажимент срокове. На пазара на продавачи, който доскоро се наблюдаваше у нас и за щастие е към своя край, строителите често бяха склонни да залагат по-големи неустойки за купувачите, при неспазване на сроковете за своите вноски (ако е на разсрочено плащане), отколкото за себе си.
Определено може да се каже, че това не е много справедливо, доколкото договорът е двустранна форма на изява на волята. В този аспект е напълно логично да има равнопоставеност при неизпълнение на сроковете. Много често тази точка се залага, като капан за купувачи, които не прочитат достатъчно задълбочено своя договор, а строителните предприемачи с лекота приемат промяна в нея.
Другото, което трябва да съблюдавате е размерът на неустойката, а именно тя би следвало да е достатъчно голяма, че да покрива евентуалния ви разход за квартира при закъснение след крайния срок за издаване на сградата.
И тук предприемачите не са склонни много да отстъпват. Често като клауза в договора си можете да видите в точката обезщетение от страна на продавача при неспазване на сроковете, нещо от рода на "дължи се три месеца след крайната дата на издаване в размер на половин процент от стойността на имота, но не за повече от 10 месеца", или други такива.
А всъщност, какво би следвало да означава това? Продавачът горе долу казва следното - не сме сигурни и най-вероятно няма да можем да спазим обещанието си за завършване на имота в срок, като си оставяме три месеца гратисен период, без да плащаме, а ако се проточи повече от година забавянето, няма да плащаме повече.
И тук е добре да се уточните със строителя си за промяна в клаузата, за да не стане така, че да плащате повече от година наем, превишаващ обезщетението към Вас. В случай че той твърдо не иска промяна в тази клауза, може би е добре да се замислите дали да не потърсите друга оферта. В крайна сметка пазарът се разраства и вече има достатъчно на брой оферти.
Разбира се, има и редица други "малки хитрости". Не се заблуждавайте, че това, което ви е обещано от предприемача, ще бъде спазено, ако изрично не е упоменато в договора, който сключвате. Там е описано какво ще получите, а всяка допълнителна уговорка изисквайте да бъде включена в договора, защото в противен случай ще ви липсва основание да си го получите, дори и по трудния начин.
Липсата на заинтересованост от вас относно това, как се развива строителството не ви освобождава от отговорност. Добре е да минете на визитация и да изисквате изпълнението на всичко, включено в договора по изпълнението на вашето жилище, преди да подпишете последните актове, или по-точно акт петнадесет, защото това е и моментът, в който сте в най-силна позиция.
Подписването на този акт най-грубо казано е последвано от разрешение за ползване, когато вече решението на някои малки проблеми и неточности става по доста по-труден път, където сте в неизгодна позиция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар