неделя, 25 март 2012 г.

Как да постигнем бърза продажба на имота си?

Продажбата на имот може да е един от най-стресиращите процеси,

през които някога сме преминавали, пише в своя блог Карл Робинсън, инвеститор в имоти и директор на британската брокерска агенция Quick Homebuyers Ltd.

Той дава няколко съвета, които, според него, могат да увеличат шанса ни за по-бърза продажба. Такава продажба е наложителна в случаите на финансови проблеми, отнемане на жилището поради неплащането на ипотеката, здравословни проблеми, развод, емиграция и други, обясняват от компанията.

Много важен фактор е доколко сте притиснати от времето, пише Робинсън. Когато продавате чрез брокер обикновено ще трябва да преминете през следните етапи:

1. Трябва да платите и да направите всички ремонти и довършителни работи (което отнема от 2 до 3 седмици).

2. Трябва да проведете множество огледи (4 до 8 седмици).

3. Ако брокерът ви намери купувач, може да се наложи да изчакате още няколко месеца, докато той си уреди ипотеката (8 до 14 седмици).

4. Ако купувачът се намира във верижна покупко-продажба, ще трябва да изчакате да продаде своя имот, преди да купи вашия (условно още 2 до 3 седмици).

И така цялата процедура може да отнеме между 4 и 7,5 месеца. Това е дълъг период за всеки. Също така, тъжен факт е, че една от всеки три верижни покупко-продажби се прекъсва. Достатъчно е само един човек да се откаже и цялата верига се разпада.

И така, как да продадем имота си за по-кратък период?

Дори и при тези трудности е възможно да се постигне по-бърза продажба, като се следват някои основни правила (и ако, разбира се, късметът е на ваша страна), пише Робинсън.

1. Осигурете си надежден и опитен брокер.

2. Направете всички нужни довършителни работи.

3. Изцяло изчистете дома си и махнете всичко ненужно от него.

4. Направете дома си да изглежда неутрално, като отстраните всички излишни вещи.

Точка 1 е много важна, тъй като, за съжаление, някои брокери не работят достатъчно професионално. Както казват от британската агенция за защита на конкуренцията и потребителите OFT: ”Потребителите, които влизат в процеса на покупко-продажба на жилище, са значително онеправдани от начина, по който работят днес брокерите.”

Разбира се, има и професионални брокери, но те се откриват по-трудно и често са по-скъпи.
Според Робинсън алтернатива на работата с индивидуален брокер е ползването на разпространените във Великобритания услуги на специализирана брокерска компания за изкупуване на имоти. Те купуват имота директно от клиента, който не трябва да работи самостоятелно с брокер и адвокат и да плаща съответните такси и комисионни. Тези компании обаче предлагат по-ниски от пазарните цени (между 15 и 25% по-ниски), но от друга страна могат да осигурят бърза продажба без особени усилия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар