неделя, 25 март 2012 г.

Уловки при договорите за покупка на недвижими имоти с ипотечни кредити

Вече сте си избрали недвижим имот, но не разполагате с никакви средства за да го имате. Веднага се сещате за кредитите рекламирани шумно от повечето банки и вземате решение да изтеглите ипотечен кредит вместо да плащате наем на някой самодоволен хазяин. Решението ваша страна е взето, но това никак не е достатъчно се оказва след щателната ви проверка по клоновете на банките, които са ви били най-симпатични до този момент и вече сте ги посетили.
В повечето случаи с разочарование разбирате, че понятието “улеснена процедура” изобщо не отговаря на вашите представи за нещо, което се случва лесно. Първите асоциации, които правите са свързани с най-важното нещо – вие да вземете решението да изплащате 25 или 30 години жилищен кредит. След това идва изборът на банка и ако симпатиите ви към някоя банка не са много силни, вие първо проверявате възможността да получите кредит от банката, в която си получавате заплатата или в тази, която изплащате малък кредит. След като проучите тази възможност за да сте сигурни, че условията, които са ви предложени са добри се допитвате до банката, която ви е направила най-силно впечатление с рекламните си послания.
Оставате неприятно изненадани в повечето случаи подведени от окуражаващите фрази в някои реклами (няма да ги цитирам вие ги знаете), които далеч не отговарят на истината. Отговаря ви се уклончиво с изрази като “Да отпускаме кредити при тези условия, но вие не отговаряте на изискванията на банката ни. Във вашия случай е малко по-сложно, защото с доходите, които можете да декларирате не можете да получите желаната от вас сума при най-добрите условия на нашата банка. Можем да ви предложим вариант с втора ипотека или да ви запознаем с условията по отпускане на кредити без доказване на доходи, които обаче са с “малко” по-висок ГПР (годишен процент на разходите).”
Много важно е след като вече сте избрали банка внимателно да прочетете договора, който ще подпишете с нея – дума по дума и буква по буква. Ако някой израз или термин не ви е ясен поискайте да ви го обяснят с думи прости, а не с юридически термини в случай, че не сте с такова образование и всичко ви е ясно. Случвало се е волно или неволно кредитен експерт да не разяснява на клиента си всички важни подробности като например това какви са сумите изчислени в проценти върху размера на кредита или вноската по кредита, които той дължи ако закъснее с няколко дни или за беда с няколко седмици. Неволно може да ви се случи да не ви обяснят по една или друга причина каква сума точно дължите, ако решите да погасите кредита изцяло или на две части.
Какво ще погасявате всъщност – цялата дължима сума по кредита или само главницата плюс определен процент, който е описан леко завоалирано в договора ви. Какъв е процентът за предсрочно погасяване – 3, 4 или 5? Кога се дължи тази такса, ако решите да погасите кредита през първите три, през първите 5 години или изобщо не дължите такава такса? Четете договорите по няколко пъти и не се подписвайте на доверие ако попаднете на текст като този: “Ако кредитополучател забави да плати „една или повече вноски” по заем, банката има право...” попитайте какво точно означава това и дали, ако се забавите няколко дни с една вноска банката наистина има право да извади изпълнителен лист за цялата дължима сума и да ви продаде имота, за да си изчисти задължението...
Някои банки вече предлагат кредити без такса за предсрочно погасяване, което ще ви позволи свободно да погасявате кредита когато си пожелаете или да го рефинансирате в друга банка. Преди да решите да се обърнете към друга банка се посъветвайте с вашия кредитен експерт, който може да ви предложи нови по-изгодни условия в същата банка за да не ви изпуснат като клиент.
Има доста банки, които отпускат кредити без доказване на доходи и при сравнително изгодни условия като тяхното основно обезпечение си остава ипотеката на имота, който вие купувате с отпуснатия ви кредит. Конкуренцията между банките тепърва предстои, а от догодина се очаква в България да стъпят още няколко финансови гиганта, които ще засилят още повече конкуренцията, което от своя страна ще доведе до по-благоприятни условия за нас потребителите.
Предстоят и много сливания на банки като тези процеси започнаха още миналата година. Непрестанната борба за клиенти ражда все по-добри условия за масовия потребител като дори се промени и начина на рекламиране на ипотечните кредити, даже преди да бъдат взети законови мерки срещу подвеждащата реклама. Все по-малко банки прибягват в рекламите си до малките буквички в долната част на екрана на вашия телевизор, които минават със скорост на влак стрела и който прочел – прочел...
До скоро в тези малки буквички се криеше разковничето по “разгадаването” на рекламното послание на някои банки. Сега нещата се промениха за по-добро и изборът на банка става все по-лесен, защото когато клиентите загубят доверието в банката нищо не може да ги върне обратно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар